Eye organiseert in samenwerking met Amsterdam Art en IDFA tijdens Amsterdam Art Weekend een live concert van beeldend kunstenaar en sleutelfiguur in de elektronische muziek Ryoji Ikeda. Deze Japanse kunstenaar staat bekend om zijn overweldigende live acts en geestverruimend audiovisueel werk. Op 23 november geeft Ikeda in Eye het live concert datamatics [ver.2.0], dat je onderdompelt in beeld en geluid. Het concert vindt plaats in het kader van de grote solotentoonstelling van Ikeda in Eye Filmmuseum.

Voor zijn even minimalistische als adembenemende audiovisuele kunst maakt Ikeda (Japan, 1966) gebruik van wiskunde, kwantummechanica, computerdata, geluid en licht. Hij vormt die om tot werken van een grote kracht en schoonheid. Vaak verbeelden zijn kunstwerken de onzichtbare structuren en data die ons leven besturen, van DNA tot sterrenstelsels: het onvoorstelbare kleine en het onvoorstelbare grote.

In zijn live concert datamatics [ver.2.0] op 23 november in Eye laat Ikeda ons zien en horen hoe die data ons begrip van de wereld vormen. Met zijn abstracte beelden van materie, tijd en ruimte meandert de performance tussen wetenschap en filosofie. Ikeda projecteert tijdens zijn concert computer-gegenereerde beelden, softwarecodes en patronen die zijn afgeleid van fouten op de harde schijf. Hij sluit af met spectaculaire, vierdimensionale wiskundige beelden die ogenschijnlijk oneindige vergezichten openen. Ook de hypnotiserende soundtrack lijkt een grenzeloze akoestische ruimte op te roepen. Het concert is onderdeel van zijn project datamatics dat de grenzen van de waarneming opzoekt en ons laat ervaren wat aan het bevattingsvermogen ontsnapt.

De performance vindt plaats i.s.m. Amsterdam Art en IDFA tijdens Amsterdam Art Weekend en is onderdeel van de grote tentoonstelling in Eye met werk van Ikeda, die nog tot en met 2 december 2018 te bezoeken is.

Kaartverkoop
Kaarten voor het concert op 23 november om 22.15 uur (tot 23.15 uur) gaan 18 oktober in de verkoop via www.idfa.nl. Nog beschikbare kaarten voor het concert op 23 november van 20.30 uur (tot 21.30 uur) gaan op 25 oktober in de verkoop via www.eyefilm.nl

Bron: persbericht EYE Filmmuseum
Beeld: datamatics [prototype-ver.2.0], audiovisual concert, 2006-08 © Ryoji Ikeda, foto: Ryuichi Maruo, courtesy of Yamaguchi Center for Arts and Media (YCAM)