Negen jaar geleden is de samenwerking gestart tussen het Van Abbemuseum en het Strabrecht College. Klaas van Baalen van het Strabrecht College en Loes Janssen van het Van Abbemuseum bedachten deze innovatieve samenwerking. Leerlingen laten zich persoonlijk inspireren door bekende kunstwerken die in het gerenommeerde Van Abbemuseum te zien zijn. Hun interpretatie leidt tot een ’radicaal’ eigen beeldend ontwerp, allemaal te zien in een tentoonstelling met de projectnaam ‘Radically Mine’ in datzelfde Van Abbemuseum in Eindhoven. Het Strabrecht College is de founding father van deze unieke samenwerking. Vanaf deze start worden leerlingen van verschillende vo-scholen in de regio uitgenodigd zich te laten inspireren door de grote kunstenaars van het Van Abbemuseum.

Strabrecht College: focus op persoonlijke leerroute
Het is bijzonder voor het Strabrecht College, omdat de persoonlijke, beeldende ontwikkeling die deze leerlingen doormaken illustratief is voor de onderwijsvisie van het Strabrecht College: Onderwijs dat omgevingsgericht is, waar leerlingen eigen onderzoek doen, ontwerpen maken en ondernemend zijn door eigen keuzes te maken. Leerlingen zijn gewend op het Strabrecht College gebruik te maken van technische innovatie door hun ervaring met de vakken Brainport en Techniek en Art & Design. Leerlingen zijn zo intrinsiek gemotiveerd geraakt om te werken volgens hun persoonlijke leerroute. Kortom: eigenaarschap tonen, doelen stellen en keuzes maken volgens een gepersonaliseerde leerroute. Daar staat het Strabrecht College voor. Dat maakt leren leuk en zeker als je het resultaat mag tentoonstellen in een belangrijk museum in de eigen regio.

Leren in Brainport regio
Het innovatief en creatief vermogen ontwikkelen is in Brainport regio een belangrijke bijdrage aan de latere carrièremogelijkheden voor veel toekomstige beroepen. Technologische veranderingen en de ontwikkeling van nieuwe inzichten en producten openen vele deuren naar de toekomst. Het Strabrecht College biedt extra mogelijkheden om met een port folio, ook wel een plus-document genoemd, examen te doen. Daarmee toont de leerling bijvoorbeeld aan goed opgeleid te zijn in deze 21st century skills, zoals bijvoorbeeld voor de Design Academy of de TU Eindhoven. En daar is het Strabrechtvak Art & Design een erg belangrijke schakel in.

Angèle Jaspers wint de jury Award
‘De Kruimelmachine’ van Angele Jaspers (vwo6) is geïnspireerd op werk van László Moholy-Nagy, Jean Tinguely en John Körmeling. Jaspers thematiseert het begrip ‘home’ onder verwijzing naar het sprookje van Hans en Grietje. Met de kruimelmachine kun je altijd de weg naar huis vinden, schrijft ze in de catalogus van Radically Mine. Haar werk wordt beloond met de mooi vormgegeven trofee, de Jury-Award. De trofee is een goudkleurig ontwerp van Körmeling: ‘Just your kind of thing’. De Eindhovense kunstenaar gaf toestemming voor een miniatuurgebruik van zijn ontwerp. Eigenlijk zijn alle 45 exposerende leerlingen een trofee rijker. Zij behaalden uit de voorselectie van 145 leerlingen de ‘exposeer-trofee’.

Derde in de categorie film
Valentijn van den Heuvel (vwo 6) sleept met zijn film ‘Work’ de derde prijs in de categorie film bij de regiofinale van Kunstbende in de wacht. Zowel beeldend als technisch is hij een perfectionist. Zijn videobewerkingen en animatietechnieken zijn professioneel te noemen. De inhoud van zijn werk is eigentijds: efficiënt omgaan met de tijd in een context van mobiele telefoons, sociale media, internet en de opeenvolging van deadlines. De confronterende close-upbeelden en tekstfragmenten in zijn film passen daar goed bij. Van Valentijn van den Heuvel gaan we zeker ook nog veel horen.

Publieksprijs
Er is echter nog een prijs te winnen. Het publiek kan er zelf op stemmen tot 9 juni. Doe mee met de publieksprijs: http://rm18.vanabbe.nl/.

Bron en beeld: Persbericht Het Strabrecht College