De collectie van het Amsterdam Museum wordt uitgebreid met een bijzondere donatie. De Kamer van Koophandel schonk het museum het schilderij ‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht te Amsterdam’ (ca. 1894) van de Amsterdamse impressionist Isaac Israels. Het schilderij heeft jarenlang in de vergaderzaal van het Algemeen Bestuur van de KVK Utrecht gehangen. Vanaf 14 juli 2022 is het voor het publiek te zien, in de vaste collectiepresentatie ‘Panorama Amsterdam’.

Isaac Israels, ‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht te Amsterdam’, ca. 1894

Israels schilderde dit werk aan het einde van de negentiende eeuw in Amsterdam. Hij raakte geïnspireerd door de industrialiserende stad en legde vluchtige momenten vast uit het dagelijks leven van de bewoners. Met snelle penseelstreken vereeuwigde hij alledaagse taferelen, zoals deze jonge vrouwen.

‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht te Amsterdam’ is het negende werk van Israels in de museumcollectie en vormt een waardevolle toevoeging aan de presentatie over de negentiende eeuw, waar het museum in het bijzonder inzoomt op het leven van vrouwen en op de eerste feministische golf.

Het Amsterdam Museum huist in verband met een renovatie de komende jaren aan de Amstel 51.

Bron: persbericht Amsterdam Museum