De ‘Tong van Lucifer’, een 9 meter hoog beeld van Rudi van de Wint uit 1993, is godslastering en daarom moet het kunstwerk voorgoed verdwijnen van de Knardijk in Flevoland. Dat vindt de Flevolandse SGP. Door de harde wind van de afgelopen tijd hangt het kunstwerk scheef en raakte het beschadigd. Het wordt waarschijnlijk nog deze week van de dijk gehaald om gerepareerd te worden. Hoe lang dat gaat duren en wat dat zal kosten, is nog niet bekend.

De SGP heeft altijd al moeite met het kunstwerk gehad omdat het de duivel zou uitbeelden die zijn tong uitsteekt naar God. De partij ziet het object daarom als godslastering. “Iedere keer als ik er langs rij doet het me pijn”, aldus fractievoorzitter Simonse.
De ‘Tong van Lucifer’ is in het verleden al meerdere keren gerestaureerd. Dat kostte de provincie meer dan twee ton. Ook werd er 70.000 euro uitgetrokken voor verlichting en beveiliging van het kunstwerk. De SGP grijpt de aanhoudende kosten nu aan om de plaats van het kunstwerk ter discussie te stellen.
De partij krijgt bijval van een paar andere partijen, maar of dat voldoende is om het voorstel ook uit te voeren, is nog onduidelijk. Binnenkort wordt hierover in Provinciale Staten gestemd. Gedeputeerde Michiel Rijsberman wacht de discussie over de ‘Tong van Lucifer’ af. Zelf wil hij dat het kunstwerk wordt teruggeplaatst op de Knardijk. Volgens fractievoorzitter Simonse van de SGP kan het kunstwerk beter in een museum staan, waar het geen schade oploopt door weer, wind, diefstal of vandalisme.

Bron: Omroep Flevoland
Beeld: Wikimedia Commons