Klaas Gubbels, bekend van zijn tafels, stoelen, potten, kannen en trechters, krijgt dit jaar de Singer Prijs. Deze tweejaarlijkse prijs van de Stichting Vrienden van Singer Laren eert een bijzonder oeuvre van een Nederlandse beeldend kunstenaar.

Atelier Klaas Gubbels, juni 2022 (foto: Lichtenbeek Arnhem)

De Singer Prijs bestaat uit een tentoonstelling en een aankoop van een kunstwerk voor Singer Laren. De Singer Prijs wil zo bijdragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse beeldende kunst en aan de traditie van de verzamelaars van eigentijdse beeldende kunst William en Anna Singer, de grondleggers van de kunstcollectie van Singer Laren. De prijs bestaat sinds 1968. Eerdere winnaars zijn onder anderen Piet Oudolf, Maria Roosen en Charlotte van Pallandt.

Klaas Gubbels
Klaas Gubbels wordt in 1934 geboren in Rotterdam. In 1952 en 1952 krijgt hij daar les aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij vervolgt zijn leertijd aan de Arnhemse Academie Kunstoefening tot 1958. Daar begeleidt Hendrik Valk hem in de lithografie. Naast grafiek stort hij zich op het schilderen, gevolgd door allerlei andere technieken. In 1958 betrekt Gubbels een atelier in een voormalig koetshuis op het Arnhemse landgoed Lichtenbeek. Hier werkt hij tot op heden dagelijks.

Levende wezens
Gubbels’ kunstuniversum bestaat al decennialang uit de bekende tafels, kannen en stoelen. Voor hem zijn het levende wezens en dat zie je ook. Ze hebben menselijke trekjes. Ze kunnen verdrietig zijn of blij, maar ook domweg saai. In al hun eenvoud en verstilling praten en dansen ze met elkaar. ‘Uiteindelijk komt Klaas bij de helderste versie van een vorm uit’, zo typeert Rudi Fuchs zijn kunst. Zijn vriend Cherry Duyns noemt hem ‘De schilder die uit het niets iets wil maken om daarna te zien of het minder kan’. De lijfspreuk van Gubbels zelf sluit daar naadloos bij aan: ‘Wie niets te zeggen heeft bedenkt steeds iets nieuws. Wie iets te zeggen heeft, blijft dat zijn hele leven herhalen’ (August Willemsen).

De Singer Prijs wordt zaterdag 25 juni aan Gubbels uitgereikt.

Expositie
Ter gelegenheid van de toekenning van de Singer Prijs aan Klaas Gubbels is een dertigtal werken van hem te zien in Singer Laren, van 21 juni t/m 25 september.

Bron en beeld: Singer Laren