28 februari 2023

Gisteren opende bij de Verenigde Naties (VN) in New York de tentoonstelling Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery, een ingekorte versie van de Slavernijtentoonstelling die het Rijksmuseum in 2021 organiseerde. De tentoonstelling staat t/m 30 maart 2023 in de openbare entreehal van het VN-hoofdkwartier in New York waar dagelijks duizenden bezoekers en diplomaten van over de hele wereld passeren.

Foto: Richard Koek

Slavernij gaat de hele wereld aan. Daarom heeft de VN het Rijksmuseum uitgenodigd een speciale versie te maken van de tentoonstelling Slavernij die in 2021 in Amsterdam te zien was. In New York worden de tien persoonlijke verhalen uit de oorspronkelijke tentoonstelling gepresenteerd rond één enkel object uit de Rijksmuseumcollectie: een voetboei waarin meerdere mensen konden worden vastgeketend. Ook wordt de film Nieuw Licht in New York vertoond. Hierin volgt documentairemaker Ida Does het team van conservatoren bij de totstandkoming van de tentoonstelling in 2021.

Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery vindt plaats in het kader van het United Nations Outreach Programme on the Transatlantic Slave Trade and Slavery. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Permanente Missie van het Koninkrijk der Nederlanden bij de VN en de Nederlandse diplomatieke missie in de Verenigde Staten. De tentoonstelling zal ook in aangepaste vorm reizen langs andere VN-kantoren en ambassades wereldwijd.

Slavery: Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery
27 februari – 30 maart
United Nations Headquarters Visitors’ Lobby 1st Avenue at 46th Street, New York
Gratis toegankelijk van maandag t/m vrijdag 9-17 uur

Bron: Persbericht Rijksmuseum