Op 24 februari 2018 opent het Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen. Het museum bestaat uit twee met zorg gerestaureerde historische panden, beide behorend tot het patrimonium van KBC. De leefwereld van hun zeventiende-eeuwse bewoners wordt er opgeroepen met kunstwerken uit de eigen rijke collectie zestiende- en zeventiende-eeuwse kunst, aangevuld met langdurige bruiklenen uit de (depot)verzamelingen van Belgische musea (KMSKA, Maagdenhuismuseum, MAS, Vleeshuis, Rubenshuis, Groeningemuseum, KMSKB, Museum M), buitenlandse musea (Musée de Flandre Cassel, Museumslandschaft Hessen Kassel, Museum der bildenden Künste Leipzig, Centraal Museum Utrecht, Liechtensteinmuseum Wenen, Prado Madrid en Frey-Näpflin Stiftung Stans) en privéverzamelingen (o.a. Phoebuscollectie en het Loterijmuseum).

Het Snijders&Rockoxhuis wil een ontmoetingsplaats zijn om kunst en geschiedenis te beleven. De zeventiende-eeuwse panden, getuigen van de Antwerpse barok, scheppen een kader om kunst tot leven te wekken. Samen met het immateriële erfgoed, de verhalen, het tijdskader, vormen ze een organische eenheid.

Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Beiden drukten ze hun stempel op het culturele en sociale leven van hun stad, Nicolaas als burgemeester, Frans als bedreven schilder van dieren en stillevens. 20 jaar lang waren ze ook buren in twee aangrenzende patriciërswoningen in de Keizerstraat. Over de schouders van Nicolaas en Frans kijken we naar hun leefomgeving, naar kunst creëren en kunst bevorderen, naar verzamelen en etaleren, naar vermaak en vertier, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige tijd waarin ze leefden. Nicolaas en Frans hebben bovendien nog een patriciërsfamilie te gast. Ze verwelkomen De Duarte’s. Zij verhandelden juwelen, maar het waren vooral hun muzikale talenten waarover tijdgenoten vol bewondering spraken. Om hun verhaal te vertellen heeft het Antwerpse museum Vleeshuis zijn expertise ter beschikking gesteld en instrumenten in langdurige bruikleen gegeven.

De huizen vandaag
De boedelinventaris van het sterfhuis van Rockox vormt een leidraad en een belangrijke inspiratiebron om het huis te ontsluiten. We ontdekken er zijn ontvangstkamer, waar Rockox zichzelf voorstelt als buitenburgemeester en zijn netwerk ontvouwt. Zijn kunstkamer is een presentatie van Antwerpens beste talenten. In zijn studiolo ontdekt u Rockox’ interesse voor de natuur in al haar aspecten. In de volgende kamers maakt u kennis met vermaak en vertier in de zeventiende eeuw, Jan Modaal versus de rijke patriciër. En in de keuken proeven we van de culinaire genoegens in Rockox’ tijd. Op de eerste verdieping ontdekt u een heuse muziekkamer en maakt u kennis met de muzikale familie Duarte.

Over de woning van Frans Snijders is het museum minder goed ingelicht. De aankoopakte geeft maar een vage beschrijving. Wel is bekend dat de ruimtes in het huis het atelier van een meester waardig zijn, ideaal om de schilder aan de bezoeker voor te stellen en zijn kunnen ten volle te etaleren. Op de benedenverdieping maakt u kennis met de meester zelf met een schitterend portret van hem en zijn echtgenote door Anthony van Dyck. Het museum laat er ook jacht- en vistaferelen zien, van hem en zijn navolgers. Op de eerste verdieping zijn stillevens en vogels aan de beurt. De kunstenaar schittert in een tactiele weergave van dieren en vruchten, een perfecte enscenering en een gedurfde weergave van spanning en dramatiek.

Praktisch
Vanaf 24 februari 2018
Museum Snijders&Rockoxhuis
Keizerstraat 10
2000 Antwerpen
Open: dinsdag tot zondag: van 10 tot 17 uur
Toegang € 8

Op vertoon van een ticket van de tentoonstelling ‘Spanish Still Life, Velasquez, Goya, Picasso, Miro’, in Bozar in Brussel, krijgt u tot 27 mei 2018 een korting van 2 euro op uw betalend ticket voor een bezoek aan het Snijders&Rockoxhuis.

Bron: Persbericht Snijders&Rockoxhuis
Beeld: Frans Snijders, Hanengevecht – Antwerp, KMSK Copyr Lukas Art in Flanders vzw