In het najaar van 2021 vindt de derde editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs plaats. Bij deze prijs bepaalt het publiek de favoriete expositie van het afgelopen culturele jaar.

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is in 2018 in het leven geroepen, ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Museumtijdschrift. Na twee edities is de prijs een eclatant succes. In 2019 stemden maar liefst 16.000 mensen op hun favoriete tentoonstelling. Hun gemotiveerde keuze geeft bijzonder inzicht in de redenen waarom museumbezoek voor veel mensen tot de essentiële levensbehoeften behoort.

Net als vorige edities zal ook de verkiezing van 2021 de aandacht vestigen op de veelheid, de diversiteit en de hoge kwaliteit van museale tentoonstellingen in Nederland. Deze editie vindt plaats in bijzondere tijden: vanwege corona is het museumbezoek maandenlang onmogelijk geweest. Voor die periode is de vraag: welke tentoonstelling had u bovenaan uw verlanglijst staan, als corona geen roet in het eten had gegooid?

Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2021
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalt 10 genomineerden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen. Net als bij vorige edities krijgt het winnende museum een geldbedrag van 10.000 euro. Anders dan bij de eerdere edities gaat die van 2021 over een langere periode, van augustus 2019 tot en met juli 2021. Vanwege corona is de verkiezing van 2020 vervallen.

Stemprocedure en uitreiking
In september wordt het publiek uitgenodigd een stem uit te brengen op zijn favoriete tentoonstelling. Onder de stemmers verloot SRC Reizen een culturele reis voor twee personen. De winnaar wordt in oktober bekendgemaakt in het Drents Museum in Assen.

Vakjury
De vakjury bestaat uit oud-directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Adriana Esmeijer, tevens juryvoorzitter, directeur Vrije Academie Peter van Duinen en hoofdredacteur van Museumtijdschrift Marina de Vries.

De vorige winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is het Drents Museum met de tentoonstelling ‘Iran – Bakermat van de beschaving’.

Partners
De verkiezing is een samenwerking van Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie.

Over Museumtijdschrift
Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland, biedt een unieke mix uit het tentoonstellingsaanbod, van kunst en fotografie tot erfgoed en design, van vroeger tot nu. Bij elk nummer verschijnt als bijlage de meest complete tentoonstellingsagenda van Nederland. www.museumtijdschrift.nl

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleert het Cultuurfonds bijzondere initiatieven en talent. www.cultuurfonds.nl

Over de Vrije Academie
De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst en cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. www.vrijeacademie.nl
 


Over SRC Reizen
SRC Reizen is al 37 jaar dé reisorganisatie voor culturele reizen. Vakanties worden begeleid door de beste reisleiders en plaatselijke gidsen. www.src-reizen.nl

Beeld: Zaaloverzicht ‘Iran – Bakermat van de beschaving’ in het Drents Museum, foto: Sake Elzinga