Nog maar een paar dagen in De Nieuwe Kerk: de achtste editie van Meesterwerk, het zeldzame schilderij van de Italiaanse barokmeester Giordano, Aartsengel Michaël (ca. 1663). Uniek dit jaar is de bijpassende audiotour langs de tientallen engelen in de kerk. Tijdens de laatste dagen van de tentoonstelling maakt de bezoeker kans op een exclusieve Engelentour op vijftien meter hoogte, gecombineerd met een momentje alleen met het kunstwerk, vóór openingstijd. De bezoeker ziet het interieur van De Nieuwe Kerk vanuit een zeldzaam hoog perspectief, met zicht op de engelen hoog in de kerk. Ook het dak van de kerk zal worden beklommen, met spectaculair uitzicht op de Dam.

Over het werk
De werken van Giordano zijn onder meer te herkennen aan sterke licht-donkercontrasten, dynamische composities en dramatische voorstellingen met bijpassende gebaren. Hij bewonderde Dürer, Rafaël, Rubens, Titiaan en Rembrandt. Meer dan tienduizend bezoekers hebben de afgelopen weken genoten van het twee meter hoge, indrukwekkende schilderij van de aartsengel. Het maakt niet alleen grote indruk door zijn formaat, zeggingskracht en overweldigende dynamiek, maar ook door de symboliek die typerend is voor de strijd van de Rooms-katholieke Kerk met het protestantisme in de contrareformatie. De Nieuwe Kerk is een spannende plek om dit schilderij te tonen, want in de kerk vonden ook gebeurtenissen uit die heftige strijd plaats: 1578 was het jaar van de Alteratie in Amsterdam, de stad werd juist van katholiek protestants. Aartsengel Michaël verbeeldt het Bijbelverhaal waarin Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat (Openbaring 12:7–9).

De tentoonstelling is nog te zien tot en met zondag 7 april.

Over de serie
In de serie Meesterwerk schitteren kunstwerken die zó bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend. Steevast zijn dit werken met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading, die vragen om contemplatie en introspectie en die prachtig uitkomen in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk. De achtste editie van Meesterwerk wordt mede mogelijk gemaakt door Van Lanschot en de andere vaste partners en sponsors. 

In eerdere edities toonde De Nieuwe Kerk De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016), Pentecostés van El Greco (2017) en Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van Jeff Koons (2018).

De speciale tour wordt georganiseerd van dinsdag 2 t/m vrijdag 5 april, dagelijks van 9 tot 10 uur. Zeer beperkte beschikbaarheid, alleen op inschrijving via nieuwekerk.nl. Gratis op vertoon van een online ticket voor Meesterwerk.

Bron: persbericht De Nieuwe Kerk
Foto: Evert Elzinga