Kunst niet-essentieel? In tegendeel! Museumtijdschrift blijft uw rots in de branding en brengt als vanouds een rijkdom aan essentiële kunstverhalen bij u thuis.

Bijna mogen we er weer op uit. Bijna gaan de musea weer open. Dat komt goed uit, want het nieuwe nummer van Museumtijdschrift biedt alvast een ontdekkingsreis langs oude bekenden en nieuwe ontmoetingen. En toont zo wederom luid en duidelijk dat de Nederlandse musea een schatkist zijn van hoop, talent en veerkracht.

Zo brengt het Teylers Museum dit voorjaar een ode aan een vogeltekenaar met grote ambities. John James Audubon wilde alle vogels van Amerika bestuderen én levensgroot tekenen. Dat deed hij zo geraffineerd, dat ze elk moment van het papier lijken te vliegen.

In Gorssel krijgt de eenling Konrad Klapheck alle ruimte. Hij schilderde machines en gereedschap met menselijk karakter. En raakte in vergetelheid. Onterecht, vindt artistiek directeur Ype Koopmans, die met deze tentoonstelling zijn afscheid markeert.

We brengen in dit nummer ook een ode aan de Vereniging Rembrandt, en alle stichtingen en particulieren die kunst een warm hart toedragen. Schitterende aankopen konden de musea de afgelopen jaren doen dankzij deze verzameling van voornamelijk particuliere schenkers.

Van het verrassend veelzijdige eerbetoon door Museum Catharijneconvent aan Maria Magdalena – wie is deze vrouw? – tot het klassieke (en miskende) achttiende-eeuwse talent Ottillie Roederstein en de bijzondere zoektocht van Steven Aalders naar de kleuren van de seizoenen is Museumtijdschrift 4 een nummer om niet te missen.

Vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop, vanaf 1 juni in de winkel.