Over de invloed van het Bauhaus op de architectuur in Tel Aviv. Wie waren de architecten die in de jaren 30 naar Tel Aviv kwamen, nadat het Bauhaus (academie voor onder andere architecten) in Duitsland werd verboden? ‘Stad van verlangen’ is een documentaire van Marcel Prins en wordt op zondag 27 oktober 2019 uitgezonden op NPO 2 om 15.20 uur.

Deze film laat zien wat de architecten voor ogen hadden bij het ‘inrichten’  van  de nieuwe  stad, Tel Aviv. In hoeverre dragen hun idealen nu nog bij aan het karakter  van  de Israëlische metropool.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Duitse architect Walter Gropius het Bauhaus oprichtte. Deze revolutionaire academie wilde mooi maar ook functioneel design maken dat voor iedereen bereikbaar was. Nadat Hitler aan de macht kwam, werd het progressieve Bauhaus gesloten door de nazi’s. Veel van de Joodse studenten en architecten die waren opgeleid aan het Duitse Bauhaus vluchtten naar toenmalig Palestina. In de opbouwfase van Tel Aviv realiseerden zij meer dan vierduizend gebouwen. Het centrum van Tel Aviv wordt daarom ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd en staat sinds 2003 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

In het Joods Historisch Museum is tot en met 15 december een tentoonstelling te zien over de ‘Witte Stad’.

Bron: persbericht Evangelische Omroep
Beeld: Stad van verlangen, EO