Stadsmuseum Rhenen heeft Gezicht op Rhenen uit 1649 weten te verwerven. Het jonge museum krijgt daarmee voorgoed Van Goyens mooiste schilderij van Rhenen in huis, aldus experts. De aankoop is mede mogelijk geworden dankzij het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt. De Rhenense gemeenschap bracht ruim 20% van de aankoopsom bijeen. 

Jan van Goyen, ‘Gezicht op Rhenen vanaf het zuidwesten’, 1649, foto: Thijn van de Ven

Bijzondere interesse
Jan van Goyen had een bijzondere interesse in Rhenen: tussen 1636 en 1655 maakte hij maar liefst 28 schilderijen van de stad. Dit schilderij, dat door kenners als een van de fraaiste Rheense stadsgezichten van Van Goyen wordt beschouwd, toont Rhenen gezien vanuit het zuidwesten. Het stedelijke silhouet wordt gedomineerd door de Cunerakerk en het ernaast gelegen Koningshuis, gebouwd in opdracht van ‘winterkoning’ Frederik van der Palts en zijn vrouw Elizabeth Stuart.

Liefde op het eerste gezicht
Het schilderij kwam ruim een jaar geleden in het vizier van het relatief jonge Stadsmuseum Rhenen. Het kunstwerk bevond zich toen nog in privébezit en mocht voor een aantal maanden in het museum logeren. Dat bevestigde wat al werd vermoed: het schilderij was een gedroomde aanvulling voor de collectiepresentatie, waarin een 17de-eeuws stadsgezicht van dit kaliber ontbrak. De eigenaar was tot verkoop bereid, maar waar moest het museum dat geld vandaan halen?

Vereende krachten
De Vereniging Rembrandt onderschreef het belang van deze aanwinst op meerdere manieren. Allereerst werd 50% van de aankoopsom toegezegd Daarnaast organiseerde de Vereniging ook een crowdfundingscampagne, waarvoor zij een advertentie plaatste in NRC. Een groot aantal gulle gevers gaf gehoor aan die oproep. Zo werd met de hulp van velen de droom van Stadsmuseum Rhenen werkelijkheid. Van Goyens stadsgezicht krijgt een ereplaats in de collectiepresentatie, zodat elke bezoeker de schoonheid van het 17de-eeuwse Rhenen kan bewonderen.

Met dank aan
Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en haar VriendenLoterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds, Stichting het Voormalig Gast- en Weeshuis, Stichting Gebroken Lente Rhenen, H.P. Deys en J.H.C.T. Deys-Trijssenaar, Stichting Cuneragilde Rhenen, Jumbo Rhenen en andere begunstigers.

Bron: Persbericht Vereniging Rembrandt en website Stadsmuseum Rhenen