Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert van 25 april t/m 26 augustus 2018 de eerste museale solotentoonstelling van Studio Drift. In deze tentoonstelling zijn naast vroege ontwerpen ook nieuwe, nog nooit vertoonde werken van het Nederlandse duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta – de oprichters van Studio Drift – te zien. Speciaal voor het Stedelijk maakt Studio Drift de grootste installatie van Fragile Future ooit, met als kern Fragile Future Chandelier 3.5 (2012) die het museum in 2015 aankocht. Een ander hoogtepunt is Drifter, een zwevend blok beton van vier bij twee bij twee meter. Na de wereldpremière op The Armory Show in New York in 2017 is deze magische installatie nu te zien in de IMC zaal van het Stedelijk. De film Drifters (2016) en de installatie Elementism (2018) worden voor het eerst getoond. In totaal omvat de tentoonstelling acht zaalvullende installaties van Studio Drift, alsmede een aantal films.

Studio Drift
Het werk van Studio Drift neemt een geheel eigen plaats in tussen gebieden als tech art, performance en biodesign. Omdat in het Stedelijk Museum zowel beeldende kunst en vormgeving als performances een belangrijke plaats innemen, past de presentatie van dit grensoverschrijdende werk bij uitstek in dit museum. Gordijn en Nauta snijden actuele thema’s aan als duurzaamheid, de betekenis van natuurlijke processen voor onze huidige omgeving en vraagstukken die met de toepassing van augmented reality ontstaan. Hun werk leidt tot bewustwording van een veranderende maatschappij waarin de impact van technologie groot is, zonder hierover een oordeel te vellen.

In het werk van Studio Drift staat de relatie natuur-mens-technologie centraal. Hun eerste project, Fragile Future, een inmiddels iconische serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom een ledlampje als kern, bracht het duo internationale bekendheid. Het werk evolueerde door de jaren heen tot een systeem dat is opgebouwd uit modules, en kan verschillende vormen aannemen. Het plaatsen van de paardenbloemzaden op de led’s is een zeer arbeidsintensief proces en te beschouwen als ‘slow design’. Dit handwerk staat in schril contrast met de volautomatische productietechnieken van vandaag. Fragile Future biedt een utopische blik op de toekomst van onze leefomgeving, waarin schijnbaar tegenovergestelde werelden gebruik maken van elkaars kwaliteiten om te overleven. Net als vrijwel al het andere werk van Studio Drift wordt Fragile Future voor elke ruimte tot een unieke compositie gemaakt. Speciaal voor het Stedelijk maakt de studio de grootste installatie tot nu toe, met als kern Fragile Future Chandelier 3.5.

Conservator Ingeborg de Roode: “We volgen Studio Drift al jaren. Sinds de aankoop van de Fragile Future Chandelier 3.5 in 2015 zochten we naar een goed moment om deze met ander werk van hen in het museum te laten zien. Nu ze al ruim tien jaar aan een consistent oeuvre werken en ze met o.a. Concrete Storm en Drifter internationale waardering oogsten, is dit het geschikte moment om juist in Nederland een eerste overzicht van hun werk te tonen.” De tentoonstelling is samengesteld door Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam, in nauwe samenwerking met Studio Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta).

Bron: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam
Beeld: Wereldpremière van Concrete Storm, door Studio Drift op The Armory Show, New York, maart 2017.