De gemeente Schiedam gaat het rijksmonument renoveren waarin het Stedelijk Museum Schiedam sinds 1940 is gevestigd. Het gebouw wordt opgeknapt, er komt onder veel meer een nieuwe klimaatinstallatie. Dat betekent dat het museum nog tot en met 4 oktober 2020 open is. Daarna start de renovatie van het voormalige Sint Jacobs Gasthuis

‘Iedereen kan nog één maand langskomen voordat je even zonder moet’, zegt museumdirecteur Deirdre Carasso. ‘Je kunt nog een keer de glimlach zien van onze vrijwilligers en de gastvrouwen Simone, Fleur en Marie-Louise. Komen kijken naar onze tentoonstellingen. Of een muziekje draaien op onze platenspeler.’

Extra open
Om goed afscheid te nemen zet het museum de deur langer open. De laatste week – van dinsdag 29 september t/m zondag 4 oktober 2020 – is iedereen welkom vanaf 10.00 uur, een uur eerder dan gewoonlijk. Op zaterdag 3 oktober kun je tot 21.00 uur in het museum terecht. De allerlaatste dag op zondag 4 oktober mag je een uur langer blijven, tot 18.00 uur.

Zichtbaar
Als het gebouw uit 1787 dicht is, duikt het museum elders in de stad op. ‘We vertellen de verhalen van de stad, van vroeger en nu’, zegt Carasso. ‘We zijn het komende jaar zichtbaar in de stad en werken daarbij samen met onder andere de historische vereniging en het stadsarchief.’ Zo doet het museum tijdens de sluiting onderzoek naar de historische collectie.

Jungle
Het museum heropent naar verwachting in het najaar van 2021. De tentoonstelling ‘Jungle’ met werk van kunstenaar Zoro Feigl zal dan de helft van het museum beslaan. Nu al zie je zijn installatie ‘Zwermen’ waarbij het net lijkt alsof er een zwerm vogels boven je hoofd vliegt. Dat geeft een voorproefje van zijn machines die zowel groots en overweldigend zijn als minimalistisch en meditatief.

Mix
Tot en met 4 oktober 2020 biedt het museum een mix aan tentoonstellingen; realistische kunst van de laatste tien jaar, kunst die troost biedt en het springlevende werk van CoBrA. Ook hangt er werk om over na te denken: politieke tekeningen van Theo Gootjes en beelden gemaakt van huisvuil door Jan Eric Visser. De laatste maand kun je ook verschillende kunstenaars ontmoeten, allemaal coronaproof.

Bron: Persbericht Stedelijk Museum Schiedam
Beeld: Tentoonstelling ‘Realisme nu’ met werk van Koen Vermeule, foto: Aad Hoogendoorn