Robert Jan Muller, voorzitter van AICA Nederland (Association Internationale des Critiques d’Art), heeft de AICA Oorkonde 2017 uitgereikt aan het Stedelijk Museum Amsterdam voor de tentoonstelling ‘A year at the Stedelijk: Tino Sehgal’. De tentoonstelling vond plaats in het Stedelijk gedurende het gehele kalenderjaar 2015 en werd samengesteld door voormalig directeur Beatrix Ruf en conservator Martijn van Nieuwenhuyzen. Martijn van Nieuwenhuyzen nam de oorkonde namens het Stedelijk in ontvangst.

Een jaar lang (2015) werden bezoekers verrast door de situaties van Tino Sehgal. Het gaat in het werk van Tino Sehgal om live ontmoetingen waardoor steeds unieke kunstervaringen ontstaan. Martijn van Nieuwenhuyzen is verheugd over de toekenning van de oorkonde en zegt in een reactie: “Wij zijn oprecht vereerd door deze erkenning van vakgenoten. Wij werken sinds 2004 met Tino Sehgal samen. Maar het grootschalige project in 2015 was in alle opzichten een uitdaging. De verrassende reeks werken die Sehgal vaak op heel korte termijn maandelijks realiseerde doorkruisten vele geschreven en ongeschreven museumregels en deden een appèl aan alle medewerkers om ‘out of the box’ te denken. Dat het museum samen met het publiek dit project zo breed heeft gedragen en dat we daar nu deze mooie erkenning voor krijgen, biedt perspectieven voor het toekomstige beleid, waarbij het museum een ruimte voor experiment kan zijn en een plek om nieuwe kunst te ervaren.”

Aankoop This Variation van Tino Sehgal
Naar aanleiding van het project ‘A year at the Stedelijk: Tino Sehgal’ koopt het Stedelijk Sehgals werk This Variation (2012) aan. Het werk was in juni 2015 in het Stedelijk Museum te zien in coproductie met het Holland Festival. Het is Sehgals tweede werk in de collectie van het Stedelijk Museum. In 2005 werd zijn eerste werk als kunstenaar Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things (2000) aangekocht. This Variation is een van de meest grootschalige werken van Sehgal waarin alle elementen uit zijn oeuvre samenkomen. Het werd voor het eerst uitgevoerd tijdens Documenta 13 in 2012. In het Stedelijk Museum zal This Variation opnieuw worden uitgevoerd in het tentoonstellingsseizoen 2018/2019.

This Variation werd aangekocht mede dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, de Curator Circle en de International Collector Circle. Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds, over de aankoop: “Ik ben blij dat het Mondriaan Fonds aan deze bijzondere aankoop heeft kunnen bijdragen. Hiermee wordt de collectie van het Stedelijk Museum en daarmee de Collectie Nederland versterkt met werk van één van de belangrijkste internationale kunstenaars van dit moment. De aankoop van This Variation doet recht aan het belang dat ook immateriële kunstwerken, zoals de ‘constructed situations’ van Sehgal, hebben voor het museum én het publiek. Niet voor niets was Sehgals werk een grote publiekstrekker. Mooi dat het werk elke twee tot drie jaar zal worden opgevoerd, zodat het ervaren kan worden door toekomstig publiek van het museum.”   

Over de AICA Oorkonde
De AICA Oorkonde wordt, over een periode van drie jaar, jaarlijks afwisselend toegekend aan een Nederlandse publicatie (‘Whispers: Ulay on Ulay’ in 2015), een instelling (Rijksakademie van Beeldende Kunsten in 2016) en, in 2017, aan een tentoonstelling. De stemming is gehouden onder de 174 leden van AICA Nederland: kunstcritici, universiteitsdocenten, conservatoren en tentoonstellingscuratoren. De jury voor de AICA Oorkonde 2017 bestaat uit Edo Dijksterhuis, Laura van Grinsven en Joke de Wolf.

Beeld: Uitreiking AICA Oorkonde 2017 in het Teijin Auditorium van het Stedelijk. Van links naar rechts: voorzitter AICA Nederland Robert Jan Muller, conservator Martijn van Nieuwenhuyzen en Tino Sehgal. Foto: Hanna Hachula.