6 juni 2023

Het Rijksmuseum van Oudheden mag geen archeologisch onderzoek meer uitvoeren in het grafveld bij het Egyptische dorp Sakkara, dichtbij de hoofdstad Caïro. Met dit verbod straffen de Egyptische autoriteiten het Leidse museum, dat in de huidige tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’ laat zien hoe de Egyptische oudheid bron van inspiratie is voor muzikanten uit de Afrikaanse diaspora.

Zaaloverzicht 'Kemet', foto Aad Hoogendoorn

RMO-directeur Wim Weijland vertelt dit in NRC Handelsblad. De Egyptische autoriteiten vinden dat het museum zich schuldig maakt aan ‘geschiedvervalsing’ vanwege de ‘Afrocentrische’ insteek van de tentoonstelling.

Al eerder was er vanuit Egypte op social media beroering ontstaan over de tentoonstelling. Die laat zonder waardeoordeel zien dat de Egyptische oudheid op meerdere manieren bezien kan worden: vanuit het tot nu toe bekende wetenschappelijke, westerse perspectief. En vanuit muzikanten van Beyoncé tot Sun Ra, Rihanna, rapper Nas en Miles Davis, die gebruikmaken van Oudegyptische symbolen in hun zoektocht naar identiteit.

Tijdens een lezing voor Museumtijdschrift vertelde de samensteller, de half-Egyptische dr. Daniel Soliman, uitgebreid over de zorgvuldig door hem samengestelde tentoonstelling, zie reportage Kemet, zie ook het bijbehorende artikel in Museumtijdschrift 3: bestellen.

Volgens Soliman heeft geen enkele vertegenwoordiger van de Egyptische autoriteiten de expositie bezocht. De ophef komt volgens hem “door beelden die zijn losgezongen uit hun context”. Het RMO is al sinds 1975 betrokken bij de opgravingen in Sakkara en gaat formeel bezwaar maken tegen het verbod.