Amsterdam, 4 november 2021

Amsterdam Museum, Kasteel Hoensbroek en Museum Volkenkunde gaan de strijd met elkaar aan om de meeste stemmen van het publiek te vergaren. Deze drie musea zijn namelijk genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2021. Tot en met 26 november 2021 kan het publiek stemmen via www.museumprijs.nl. Het winnende museum krijgt een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren.

De Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Een digitaal verhaal’: welk museum onderscheidt zich door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken? Op donderdag 2 december 2021 wordt bekend gemaakt welk museum de meeste publieksstemmen heeft ontvangen en zich winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021 mag noemen.

Realisatie museumdroom
De vakjury heeft op basis van het thema ‘Digitaal Verhaal’ uit ruim 40 inzendingen drie genomineerden (Amsterdam Museum, Kasteel Hoensbroek en Museum Volkenkunde) geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek door te stemmen via www.museumprijs.nl welk museum wint en welke museumdroom daarmee in vervulling gaat.

Amsterdam Museum: Samen met de stad de verhalen van nu verzamelen
Amsterdam Museum: In het project Collecting the City verzamelen we samen met inwoners en liefhebbers verhalen uit de stad van nu. De verzamelde verhalen worden gedocumenteerd en vormen de basis voor de uitbreiding van de museale collectie van het Amsterdam Museum. Dit doen we omdat we inzien dat geschiedenis een dynamisch proces is waarin het heden verstrengeld is met het verleden. We dromen ervan de geschiedschrijving continu te herschrijven, nuanceren, actualiseren en bevragen, zodat nieuw erfgoed wordt gevormd en bewaard voor latere generaties. Met het prijzengeld maken we een fysieke presentatie van alle nieuwe verhalen over de stad.

Kasteel Hoensbroek: Hoe we acht eeuwen Kasteel Hoensbroek wakker willen kussen
Kasteel Hoensbroek: We dromen van een kasteel waarin je vanuit het hier en nu teruggaat naar een tastbaar en beleefbaar verleden. Een kasteel waarin je ontdekt wat er nu niet meer is, maar er ooit wel was. We dromen van een kasteel waarin de vroegere bewoners zelf hun levensverhaal vertellen. Van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten en leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers. We dromen dat we de bezoekers van Kasteel Hoensbroek een onvergetelijke ervaring kunnen bezorgen.

Museum Volkenkunde: Een digitaal toegankelijk museum, overal en voor iedereen
Museum Volkenkunde: We zijn een museum over mensen en culturen van de hele wereld. Achter elk voorwerp zitten individuele verhalen, menselijke verhalen. Onze droom is om deze wereld van voorwerpen en verhalen, net als bij het voor de Museumprijs genomineerde Deshima-kamerscherm, samen te voegen en digitaal toegankelijk te maken voor iedereen, waar ook ter wereld. We dromen ervan nog meer voorwerpen en verhalen digitaal toegankelijk te maken.

Prins Bernard Cultuurfonds, VriendenLoterij en Museumvereniging
Het Prins Bernard Cultuurfonds en de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs (voorheen BankGiro Loterij Museumprijs) uit. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar stemden in totaal 84.176 mensen op hun favoriete museum. Eerdere winnaars zijn: Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Bron: persbericht VriendenLoterij
Beeld: Museum Volkenkunde, een van de drie genomineerde musea