Amsterdam, 27 oktober 2021

Naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling ‘Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam’ in het Stedelijk Museum Amsterdam heeft het museum opnieuw een aantal werken aangekocht. Voor wie de expositie heeft gemist, is er nu een online archief van de tentoonstelling.

Surinaamse School was een viering van Surinaamse schilderkunst in al haar verscheidenheid en diepgang. Gister lanceerde het Stedelijk een online archief van de tentoonstelling. Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars nam Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen. Het archief volgt het oorspronkelijke circuit van de tentoonstelling in tekst, beeld, video en geluid. Ook is de extra content als een online tour, talkshow, podcast en reader te raadplegen.

Aankopen
Het Stedelijk Museum Amsterdam is verheugd opnieuw aankopen uit de tentoonstelling ‘Surinaamse School’ bekend te maken. De drie werken zijn aangekocht van bruikleengevers en kunstenaars uit Suriname. Eerder werd werk verworven van onder andere Soeki Irodikromo en Rihana Jamaludin. De nieuwe aankopen van Cliff San A Jong, Quintus Jan Telting en René Tosari geven een bredere kijk op de kunst van de vorige eeuw in de collectie van het Stedelijk. de picturale traditie waarin voornamelijk witte mensen op deze manier werden afgebeeld.

Bron: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam
Beeld: Quintus Jan Telting, ‘De schaakspelers’, 1973, olieverf op doek, een van de recente aankopan (foto: Gert Jan van Rooij)