De tentoonstelling Oog in oog met oorlog is vanaf 4 mei online te bezoeken. Zowel de nieuwe tentoonstelling als de vaste presentatie zijn te bekijken in een 360 graden omgeving. Op die manier kunnen bezoekers de tentoonstelling, die vanwege de coronacrisis nog niet fysiek te bezoeken is, vanaf hun pc, tablet of smartphone bekijken.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ter ere van dit jubileum toont het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden foto’s en films van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Fryslân. De tentoonstelling sluit aan bij het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Fries straatbeeld
Oog in oog met oorlog geeft een indringend beeld van de oorlogsjaren, het verzet en de Jodenvervolging in Fryslân. Bekende en minder bekende verhalen passeren de revue. Zo zijn er filmbeelden te zien van de deportatie van de familie De Jongh in 1942, stiekem gemaakt door een overbuurman. Ook zijn foto’s en filmbeelden te zien van een nationaal-socialistische bijeenkomst op het Wilhelminaplein (dat door de bezetter ‘Het Plein’ werd genoemd). In Leeuwarden, maar ook in andere steden, werd het straatbeeld overspoeld met Duitse bewegwijzering. Verder worden foto’s getoond van de hongerwinter van 1944-1945. Circa 70.000 hongerevacués werden over Fryslân verspreid, waar de tekorten net iets minder nijpend waren dan in de rest van Nederland. Op Schiermonnikoog werden gesneuvelde Engelse vliegeniers met militaire eer begraven door Duitse soldaten. Tot slot zijn bijzondere filmbeelden te zien van de eerste dagen na de bevrijding. Je ziet een uitbarsting van vreugde in verschillende dorpen en steden in Fryslân, maar ook de schaduwkanten van de bevrijding, zoals arrestaties en afrekeningen.

Fries Verzetsmuseum
Gelijktijdig met de tentoonstelling Oog in oog met oorlog is in het Fries Verzetsmuseum een presentatie te zien rond het thema vrijheid anno nu. In de tentoonstelling, die eind 2019 werd geopend, vertellen elf Friezen met uiteenlopende achtergronden hun eigen verhaal over vrijheid. Ook deze presentatie is online te bezoeken.

Bekijk hier de online tour.

Bron :Het Fries Verzetsmuseum (onderdeel van het Fries Museum)
Beeld: Nederlandsche Arbeidsdienst (NAD), mei 1942, collectie Fries Verzetsmuseum