De succesvolle tentoonstelling “Piet van Wijngaerdt, grondlegger van de Bergense School” in Stedelijk Museum Alkmaar heeft geleid tot een aantal particuliere schenkingen van zijn werk. Het museum kwam in het bezit van een schetsboekje van Van Wijngaerdt, een tekening en een zelfportret. Ook heeft het museum vanuit een particuliere collectie Gezicht op Landgoed Elswout (1934?, olieverf) verworven. Het zelfportret van Piet van Wijngaerdt, een particuliere schenking, zal vanaf medio juli worden getoond in de vaste tentoonstelling over de Bergense School op de eerste verdieping van Stedelijk Museum Alkmaar.

Verborgen topstukken uit privécollecties
Piet van Wijngaerdt moest meer dan honderd jaar wachten op een grote monografische tentoonstelling. Het beeld van deze schilder als bloemstillevenschilder wordt hierdoor definitief bijgesteld: het werk van Van Wijngaerdt uit zijn topperiode is opmerkelijk krachtig en veelzijdig. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 mei.

De tentoonstelling past hiermee in het tentoonstellingsbeleid van Stedelijk Museum Alkmaar dat er op gericht is de kracht en betekenis van de Bergense School aan een breed publiek te tonen. Voor de Bergense School geldt dat veel werken in handen zijn van particuliere verzamelaars, waaronder absolute topstukken. Ook in deze tentoonstelling zijn unieke werken te zien uit particulier bezit.

Bron: persbericht Stedelijk Museum Alkmaar
Beeld: Gezicht op Landgoed Elswout, Piet van Wijngaerdt (detail)