Wegens groot succes wordt de tentoonstelling Genesis van de fotograaf Sebastião Salgado met ruim een maand verlengd. Na succesvolle presentaties in New York, Londen en Parijs blijkt ook de belangstelling voor Genesis in Rotterdam groot. Bezoekers kunnen nog tot en met 22 oktober terecht in het Nederlands Fotomuseum.

Genesis is het levenswerk van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Wegens het enorme succes heeft directeur Ruud Visschedijk besloten de tentoonstelling met maar liefst vijf weken te verlengen. ‘Salgado slaagt er met zijn tweehonderd meeslepende zwart-wit beelden in de bezoeker mee te nemen op zijn fascinerende reis naar de meest afgelegen plekken ter wereld. Als je die reis samen met hem hebt gemaakt, weet je dat die plekken nooit verloren mogen gaan’.

Wereldwijd zagen al ruim 3,5 miljoen mensen deze indrukwekkende tentoonstelling. Ook hier in Nederland is Genesis een grote publiekstrekker: binnenkort verwelkomt Genesis de 40.000ste bezoeker in Rotterdam. Ruud Visschedijk: “Het is opmerkelijk dat het werk van Salgado jong en oud weet aan te spreken. Als gedreven documentaire fotograaf wil hij de bezoeker met zijn foto’s laten zien hoe de wereld er in den beginne uitzag en dat wij, mensen, er een potje van hebben gemaakt. Met onze rondleidingen, (kinder)workshops en masterclasses gaan we in op de achtergronden van zijn zoektocht naar het ongerepte leven en de natuur’.

Genesis
Voor zijn ode aan onze kwetsbare planeet reisde Salgado naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. Met deze foto’s toont hij ons de schoonheid van de ongerepte natuur en laat hij ons beseffen dat wij onze planeet moeten beschermen. Er zijn meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto’s te zien van onder meer walvissen tot schildpadden, van gletsjers tot woestijnen en diverse inheemse volken.

Sebastião Salgado
Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens.

Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. Zo fotografeerde hij arbeiders over de hele wereld in Workers (1993), een document van het verdwijnen van handwerk uit de westerse maatschappij, bracht hij een eerbetoon aan de massamigratie door onder meer hongersnood en natuurrampen in Migrations (2000) en legde mens en natuur vast in Genesis (2013). Steeds brengt hij daar lijvige fotoboeken bij uit. Salgado was van 1979 tot 1994 lid van Magnum Photos.

Foto: Sebastião Salgado / Amazonas Images