Museumtijdschrift organiseert voor de vierde keer de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs. De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalt de tien genomineerden, waarna u uitgenodigd wordt om te stemmen. U kunt uw stem uitbrengen vanaf 1 tot en met 14 september.

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is in 2018 in het leven geroepen om het 30-jarig bestaan van het grootste, onafhankelijke kunsttijdschrift van Nederland luister bij te zetten. De verkiezing was van meet af aan een succes en is in korte tijd uitgegroeid tot een bij musea en publiek zeer gewaardeerde traditie. Het is de enige in zijn soort die het museumpubliek uitgebreid aan het woord laat over zijn favoriete tentoonstelling en daarmee tegelijk terugblikt op voorbije tentoonstellingen. De tien nominaties worden op donderdag 1 september bekendgemaakt. Dan gaat ook de stembus open.

Waardering
De motivatie van het publiek laat zien dat museumbezoek voor veel mensen tot de essentiële levensbehoeften behoort. Bij de verkiezing wordt de aandacht gevestigd op de veelheid, diversiteit en hoge kwaliteit van museale tentoonstellingen in Nederland. Afgezien van het winnende museum zijn ook de andere genomineerde musea blij met deze waardering en betrokkenheid van het publiek. Een paar reacties van musea: “Daar doen we het voor, super leuk om te lezen”. “Bijzonder dat de stemmers hier de tijd voor hebben genomen, wat een betrokkenheid.”

Prijzen
Net als bij vorige edities krijgt het winnende museum een geldbedrag van 10.000 euro. Onder de stemmers worden meerdere prijzen verloot. Zo stelt SRC Reizen een culturele reis voor twee personen beschikbaar, en verloot de VriendenLoterij een Museum VIP-weekend voor twee personen, bestaande uit een rondleiding door een van de genomineerde musea met diner en overnachting.

Prijsuitreiking
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 wordt dinsdag 27 september bekendgemaakt en uitgereikt in Kunstmuseum Den Haag. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de prijs van 10.000 euro aan het winnende museum overhandigen.

Vakjury
De vakjury bestaat uit juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.

Partners
De verkiezing is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en Kunstmuseum Den Haag.

Meer informatie: tentoonstellingsprijs.nl