De tekeningencollectie van Teylers Museum is onlangs verrijkt met zeven werken van John Constable (1776-1837), een van de belangrijkste Britse kunstenaars uit de negentiende eeuw. Teylers Museum in Haarlem is hiermee het eerste museum in Nederland dat werk van Constable in bezit heeft. De tekeningen geven samen een prachtig beeld van zijn werkwijze en zijn tekentechnieken: van schilderachtige landschapsstudies tot een intiem schetsje van zijn pasgeboren dochter. De tekeningen zijn te zien tot en met 15 juli, als voorproefje van de eerste grote Constable-tentoonstelling in Nederland, die in het najaar van 2020 in Teylers Museum te zien is.

John Constable
De Britse, romantische kunstenaar John Constable was nauwelijks geïnteresseerd in de zogenaamde ‘hoge kunst’ (bijbel- en historievoorstellingen). Al zijn aandacht ging uit naar het landschap, het Engelse landschap welteverstaan. Een grottencomplex in Derbyshire dat hij bezocht tijdens een van zijn picturesque tours, een schemerige lucht na fikse regen bij het Lake District, een schets voor een schilderij over het leven bij de rivier de Stour, de kerk van zijn geboorteplaats en de brug bij Milford: het platteland was Constables belangrijkste onderwerp en is goed vertegenwoordigd op de nieuwe aanwinsten. Een schetsje van zijn pasgeboren dochter en een vrouwelijke academiestudie vormen mooie aanvullingen op de tekeningen van het rurale leven.

John Constable in Teylers
Met zijn keuze voor de natuur en het eenvoudige landleven was Constable een grote vernieuwer. Hij liet zich daarbij inspireren door werken van zeventiende-eeuwse landschapsmeesters als Ruisdael, Waterloo en Rubens, maar ook door de Franse kunstenaar Claude Lorrain. Al deze meesters zijn middels tekeningen en prenten vertegenwoordigd in de collectie van Teylers Museum. Ook is het museum in het bezit van schilderijen van Nederlandse schilders uit Constables tijd. Zijn werken passen dus zeer goed in de collectie van het museum. De tekeningen zijn aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt mede dankzij haar Liente Dons Fonds en Lowell Libson & Johnny Yarker.

Bron: Persbericht Teylers Museum
Beeld: De kerk in East Bergholt, vanuit het zuiden, 1806. Potlood, penseel in waterverf op papier. Teylers Museum, aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt mede dankzij haar Liente Dons Fonds en de BankGiro, Loterij in 2018