Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer.

De kat kan ons in deze Coronatijden een hoop leren. Moeiteloos leeft zij in het hier en nu, genietend van de lentezon of urenlang starend naar klussende buren. Ze is een ware zenmeester, die haar mantra’s zachtjes en snorrend opzegt. Als geen ander kan ze balans houden. En mocht er toch een stoorzender tussenkomen, dan weet ze: ik kom weer op mijn pootjes terecht.

‘Katten in Kunstwerken’ is een zeer welkome toevoeging aan de eindeloze rij kattenboeken. De laatste jaren bestond het aanbod vooral uit titels uit het zelfhulpgenre, waaronder ‘Doe en denk als een kat’ en ‘Catfulness’. Samenstellers en designgrootheden Angus Hyland en Caroline Roberts verzamelden honderd katachtige kunstwerken van over de hele wereld, van Édouard Manet tot David Hockney. Het boek is ruimtelijk opgezet, elke afbeelding krijgt minstens een hele pagina. Toelichtingen zijn bewust minimaal gehouden, waardoor het vooral een prettig kijkboek is geworden, om vele uren aangenaam mee te verpozen.

‘Katten in Kunstwerken’, BIS Publishers, 160 blz., ISBN 978 94 9293 829 9, € 15,50.