Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Dit keer: het unieke kunstenaarsboek ‘The Plant Collection’ van Inge Meijer.

Van ficus tot philodendron, van varen tot gatenplant: in de jaren zeventig bevolkten tientallen planten de huiskamers. De laatste jaren wint de kamerplant weer aan populariteit, maar wist u dat een plant in het museum tot begin jaren tachtig volkomen normaal was? Kunstenaar Inge Meijer (1986) kwam er bij toeval achter, deed twee jaar onderzoek in het archief van het Stedelijk Museum Amsterdam en kwam daaruit tevoorschijn met een schat aan nostalgische zwart-witfoto’s. 

Ze staan midden tussen de Rothko’s, in een hoek bij de Mondriaans, op de balustrade van het trappenhuis, tussen de beelden van Marta Pan. Vaak is er maar een plant per zaal, hooguit twee. Het Stedelijk had in 1967 maar liefst 142 planten in huis en een speciale plantensuppoost, de heer Van der Ham. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, zo’n plant in de museumzaal, wat dat allemaal voor rommel geeft. Maar het geeft wel een gevoel van leven en huiselijkheid. Dus please: mag de plant terug in het museum?

Inge Meijer: The Plant Collection, 2019, Roma Publications, € 28,00, ISBN 9789492811530, niet meer voorradig in de webshop, voor meer info: archive@romapublications.org

Voorproefje: www.ingemeijer.nl/project/the-plant-collection