In verschillende musea in Berlijn zijn begin deze maand zeker 70 voorwerpen vernield. Het gaat volgens de Duitse publieke radiozender Deutschlandfunken de krant Die Zeit om een van de grootste aanvallen op kunstvoorwerpen en oudheden in de geschiedenis van het naoorlogse Duitsland.

De aanval was op 3 oktober op het Museuminsel waar bekende Duitse musea gevestigd zijn, zoals de Alte Nationalgalerie, het Pergamonmuseum en in het aanbouw zijnde Humboldt Forum. Zeker 70 objecten zijn bespoten met een olieachtige vloeistof, die zichtbare vlekken achterliet op Egyptische sarcofagen, sculpturen en schilderijen uit de negentiende eeuw. Om welke kunstwerken het precies gaat, is niet bekend, evenmin of ze nog te restaureren zijn.

Onduidelijk is ook nog waarom de beschadigingen meer dan twee weken zijn stilgehouden. Mogelijk was dat in het belang van het onderzoek, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. De politie heeft inmiddels bezoekers benaderd die op 3 oktober in de musea waren. Ze kregen per e-mail de vraag of ze iets verdachts hebben gezien. Ook naar het motief wordt nog gezocht

Bron: NOS.nl