Om het 25-jarig jubileum van het Museum Tinguely in Bazel te vieren, reist een omgebouwd schip van Parijs naar Amsterdam, en vervolgens terug naar Bazel. Op 8 en 9 augustus arriveert het schip aan de NDSM-werf (Kaap de Groene Hoop) in Amsterdam. Het tweedaagse programma op het schip en in Stedelijk Museum bestaat uit performances, films, de documentatietentoonstelling ‘Et tout ceci est vrai!’, workshops en de presentatie van Tinguely’s kinetische installatie Schwimmwasserplastik (1980) op het dek.

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst. Het Stedelijk Museum en de stad Amsterdam waren van grote betekenis voor de loopbaan van Jean Tinguely. Voor Tinguely was zijn werk een verzet tegen de conventionele, statische kunst(wereld); hij wilde spel en experiment vooropzetten. Voor hem hoefde de bezoeker niet meer in een steriele witte ruimte op afstand naar een verstild schilderij te kijken. Met zijn kinetische kunst zette hij zowel de kunst als de kunstgeschiedenis in beweging en verkende hij de grenzen tussen kunst en leven. Met zijn do-it-yourself tekenmachines bekritiseerde Tinguely de rol van de kunstenaar en de elitaire positie van kunst in de samenleving. Hij verwierp het idee van ‘de unieke hand van de kunstenaar’ door bezoekers zelf werken in elkaar te laten zetten.

Stedelijk Museum
Drie hedendaagse kunstenaars, Marie-Caroline Hominal, Nevin Aladağ en Keren Cytter, presenteren8 en 9 augustus in het Stedelijk Museum nieuwe performances, die zich tot Tinguelys oeuvre verhouden. Daarnaast worden twee films over het werk van Tinguely getoond.
Meer informatie over de performances in de evenementen kalender.

Tinguely-schip
Op het schip aan de NDSM-werf is de installatie Schwimmwasserplastik (1980) en de tentoonstelling ‘Et tout ceci est vrai!’ te zien. Het schip is te bezichtigen op zondag 8 en maandag 9 augustus van 10 uur tot 20 uur. Entree voor het schip is gratis.

bron: persbericht Stedelijk Museum