Op de 35e PAN Amsterdam, een jubileumeditie van de kunst-, antiek- en designbeurs in RAI Amsterdam, exposeren 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders. Een mooie mix van enthousiaste nieuwkomers, vertrouwde gezichten en ‘terug van weggeweest’ deelnemers toont van zondag 20 tot en met zondag 27 november een brede en veelzijdige selectie van moderne en hedendaagse kunst, antiek en oude meesters, design, sieraden, zilver, glas en fotografie.

Mark Grol, directeur PAN Amsterdam: “Dé nationale kunstbeurs is na twee spannende jaren weer helemaal terug. Met 125 kunst- en antiekhandelaren en galerieën, waaronder 16 uit het buitenland en 15 meer dan vorig jaar, doet bijna iedereen weer mee. Deze jubileumeditie ziet er dan ook veelbelovend uit voor de meer dan 35.000 kunstverzamelaars en -liefhebbers die zich jaarlijks laten inspireren en verleiden door de duizenden kunstwerken die te zien zijn. Of hun interesse nu ligt in de klassieke oudheid, oude meesters, fotografie, hedendaagse kunst, antiek, design-meubels of decoratieve sieraden en objecten: PAN is de perfecte plek om kunst te vergelijken, informatie te verzamelen en verrassende ontdekkingen te doen. Samen met het afwisselende programma vol lezingen en presentaties op PAN Podium is het een bezoek meer dan waard.”

Mix van hedendaagse en klassieke hoogtepunten
Een tour over PAN Amsterdam leidt bezoekers langs eeuwen kunstgeschiedenis. Zo laat Stone Gallery een complete mammoetpoot uit de Noordzee van 71 kilo en 50.000 jaar oud zien. Oude meesters zijn te zien bij de buitenlandse tophandelaren Rafaël Valls Gallery en Weiss Gallery uit Londen en Koetser Gallery uit Zürich. Borzo Gallery en The Mayor Gallery tonen gezamenlijk o.a. Double Arc van Billy Apple (Aukland, 1935-2021). Galerie Fontana toont van fotografen Yves Marchand & Romain Meffre Paramount Theater. Brooklyn. NY uit de Theater Series en bij Gallery Flatland is prachtig werk van de Franse fotografe Valérie Belin (1964) te zien. Galerie Helga Hofman komt met bronzen sculpturen van de Nederlandse beeldhouwer Ivan Cremer (1984). Een 18-karaats gouden armband met smaragdkralen van Gucci is een van de hoogtepunten van Marjan Sterk Fine Art Jewellery. Wonderwood toont in Nothing Hotter than Dutch Love werk van onder meer Jeroen Henneman, Klaas Gubbels, Jan Cremer, Mark Brusse en Richard Hutten. Hoogwaardige Aziatische kunst is te zien bij VanderVen Oriental Art, Sue Ollemans, Mandarin Mansion, Hotei Japanese Prints en Joost van den Bergh uit Londen, die deelneemt in paviljoen Walls & Cabinets waar ook andere nieuwkomers zoals Martin van Zomeren, Kersgallery, The Ravenstijn Gallery, Den Otter Fine Art en Duende Art Projects uit Antwerpen staan. Deze laatste debutant komt met een Gope-bord uit Papua-Nieuw-Guinea, een uitzonderlijk exemplaar uit de Van Strien Collectie die voor het laatst aan publiek werd getoond in Parijs in 1974.

PAN Podium
Naast het brede kunstaanbod biedt PAN Podium de bezoekers een afwisselend programma vol inspirerende lezingen en interactieve presentaties. Met iedere dag een ander thema, van musea tot oude meesters en van porselein tot duurzaam design. Zo zijn er samenwerkingen met Keramiekmuseum Princessehof, Textiel Museum en CODART en wordt samen met de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici VNK de PAN Scriptieprijs uitgereikt. Kunstenaars Raquel van Haver en Azu Nwagbogu gaan in gesprek over een herdefinitie van het kunstklimaat, Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg treedt op met een speciale PAN ‘show’ en designer Richard Hutten licht zijn iconische stukken toe. In Tussen Kunst en Kids op de laatste beursdag is er in samenwerking met de IMC Weekendschool een ontdekkingstocht om kinderen kennis te laten maken met kunst. Kijk voor het hele programma op www.pan.nl/pan-podium.

Zie voor informatie over tijden en tickets: pan.nl

Bron en beeld: Pan Amsterdam