Nog in 2017 oordeelde Rembrandtkenner Ernst van de Wetering dat het schilderij ‘Hoofd van een man met baard’ geen Rembrandt zou zijn. Nu blijkt het volgens recent wetenschappelijk onderzoek toch een echte Rembrandt, geschilderd door de meester zelf of afkomstig uit zijn atelier.

Het gaat om een klein houten schilderij van circa 1630-40 uit de collectie van het Ashmolean Museum in Oxford. Vanaf 2 september is het daar te zien in een al lopende expositie over de Jonge Rembrandt. Naar nu blijkt is het schilderij geschilderd op hout afkomstig van dezelfde eikenboom als een ander schilderij van Rembrandt, dat eerder als echt is gekwalificeerd. Dat maakt het vrijwel zeker dat ‘Hoofd van een man met baard’ uit het atelier van de meester komt. Op de achterkant van het paneel staat een veilingetiket uit 1777, waarop het als een Rembrandt is beschreven. In 1951 is het aan het Ashmolean verkocht als een Rembrandt. In 1981 verwierp het Rembrandt Research Project onder leiding van Ernst van de Wetering het werk en oordeelde dat het afkomstig was van ‘buiten de cirkel van Rembrandt’ en uit de tweede helft van de zeventiende eeuw.

Boomspecialist Peter Klein ontdekte onlangs door geavanceerd röntgenonderzoek dat het paneel van de oude man afkomstig is van dezelfde boom als twee andere schilderijen, ‘Andromeda aan de rots geketend’ van Rembrandt, uit circa 1631, in bezit van het Mauritshuis en ‘Portret van Rembrandts moeder’, uit 1630, van Rembrandts ateliergenoot Jan Lievens, uit de collectie van de Staatliche Kunstsammlungen, Dresden. De sleutelvraag is in hoeverre Rembrandt zelf aan het ‘Hoofd van een man met baard’ heeft bijgedragen, of het portret door een leerling is geschilderd. Vanwege verkleurde vernislagen en overschilderingen is dat nu lastig te bepalen. Na de tentoonstelling in het Ashmolean Museum zal het schilderij verder worden onderzocht.

Bron en beeld: The Art Newspaper