Op een prominente plaats in het Louvre, namelijk in de zaal die toegang biedt tot de Vlaamse en de Franse Primitieven, hangt een groot schilderij dat definitief wordt toegeschreven aan de Nijmeegse schilder Johan Maelwael. Tot nu toe werd aangenomen dat de Brabander Henri Bellechose het paneel heeft geschilderd. Dat maakt de Stichting Maelwael Van Lymborch Studies vrijdagmiddag bekend bij de presentatie van deel II van de Maelwael Van Lymborch Studies.

Johan Maelwael, De drievuldigheid met de laatste communie en het martelaarschap van St Denis, 1398-1416, collectie Louvre, Parijs

Susie Nash, gerenommeerd kunsthistoricus van het Courtauld Institute in Londen, heeft op basis van nauwkeurig bronnenonderzoek een aantal overtuigende bewijzen gevonden, waardoor zij concludeert dat Johan Maelwael de schilder is van ‘De drievuldigheid met laatste communie en marteling van St Denis’. St Denis is de patroonheilige van het Franse koningshuis en daarmee van Frankrijk.

Johan Maelwael is geboren in Nijmegen, werd hofschilder van Filips de Stoute en groeide uit tot de best betaalde kunstenaar van zijn tijd. In maart 1398 kreeg hij vijf panelen hout om in opdracht van de Bourgondische hertog religieuze stukken te schilderen. Door het paneel op te hangen in de zaal die toegang biedt tot de Vlaamse en de Franse Primitieven stelt het Louvre dat Maelwael aan het begin staat van zowel de Zuid-en Noord-Nederlandse kunst als van de Franse.

Bron: persbericht Stichting Maelwael Van Lymborch Studies