Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Marike van Roon, hoofdconservator van museum Allard Pierson in Amsterdam, over dit zeventiende-eeuwse kabinet met de Blaeu-Atlas. Jarenlang had zij vanuit haar kantoor zicht op de kast, voordat deze in de vaste opstelling werd opgenomen.

De meerdelige Atlas Maior of Grooten atlas van Joan Blaeu is wereldberoemd. Het was het duurste boekwerk uit de zeventiende eeuw, maar niet zeldzaam. Dat geldt wel voor dit op maat gemaakte kabinet. De enkele andere bekende kabinetten voor deze atlas zijn fraai maar tegelijk sober vormgegeven, in tegenstelling tot dit exemplaar. Het zwierige onderstel is gedecoreerd met festoenen en engelenhoofdjes, alles kwistig versierd met verguldsel. Ook de kast is overdadig voorzien van trossen aan strikken, ineengevlochten ranken en palmettenlijsten. Zelfs de legplanken zijn aan de voorzijde gedecoreerd. Alles wijst erop dat de eigenaar, volgens een veilingcatalogus uit 1896 afkomstig uit ‘une famille patricienne hollandaise’, indruk wilde maken op zijn gasten. In 1898 werden de atlas en het kabinet geschonken aan de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek.
Het kabinet moet altijd al beschilderd en verguld zijn geweest, maar de vraag is in hoeverre deze uitvoering origineel is. Het Allard Pierson, waar het kabinet in de vaste opstelling ‘Amsterdam creatieve stad’ staat, wil onderzoek starten naar de herkomst en de geschiedenis ervan.

Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam, MK geldig, www.allardpierson.nl

Hoofdbeeld: Kabinet met Blaeu-Atlas, ca. 1665-1670, beschilderd en verguld perenhout, collectie Allard Pierson, foto: Stephan van der Linden