Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Brigitte Bloksma, directeur van Buitenplaats Kasteel Wijlre, over kleurrijke meteorieten in het gras.

“Wanneer ik ‘s ochtends over de brug naar de binnenplaats van Kasteel Wijlre wandel, valt mijn oog iedere dag op vijf kleurrijke halve cirkels die bijna als meteorieten in het gras zijn geslagen. Dit kunstwerk is van beeldend kunstenaar Peter Struycken. De kleuren van de sculptuur ‘Piet 5’ uit 1984 zijn door Struycken bepaald op basis van een blad van een nabij staande boom. Het kunstwerk gaat daardoor op in de omringende natuur en is door zijn abstracte vorm en plaatsing monumentaal. 

Peter Struycken (1939) is sinds de jaren zestig één van de meest prominente kunstenaars in Nederland en onlosmakelijk verbonden aan buitenplaats Kasteel Wijlre. Kunstverzamelaars en grondleggers van de buitenplaats, Jo en Marlies Eyck, kochten vroeg werk van Struycken. Op de buitenplaats bevinden zich naast het werk ‘Piet 5’ nog twee belangrijke permanente kunstwerken van Struycken: een ontwerp en schildering voor het tuinhuisje en een driedimensionale kleurruimte in de vorm van jacquard geweven gordijnen, in de eetkamer van het kasteel. Struycken neemt de bezoeker mee in zijn ervaring van kleur, natuur en kunst.”

Buitenplaats Kasteel Wijlre, Kasteel Wijlreweg 1, Wijlre, MK geldig, www.kasteelwijlre.nl

Hoofdbeeld: Peter Struycken, ‘Piet 5’, 1984, foto: Moniek Wegdam