Het tentoonstellingsaanbod is en blijft groot, kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? De komende periode geven wij elke maandag het woord aan een museumconservator, deze keer Jisca Bijlsma van het Chabot Museum in Rotterdam. 

Het topstuk van het Chabot Museum? Directeur Jisca Bijlsma twijfelt er niet over: dat moet ‘Zomer’ zijn, het schilderijtje dat de expressionistische schilder Henk Chabot in 1948 maakte. “Juist door het kleine formaat zie je hoe geniaal Chabots schilderstijl is. Je ziet hoe kleurrijk en gelaagd hij te werk ging. Hoe hij in een paar ruige verfstreken een trefzeker geheel neerzet. Het resultaat toont een landschap waarin elementen waar te nemen zijn als boerderijen, bloeiende bomen, een blauwe lucht. Chabot maakte dit werk op een los stuk papier om zijn palet schoon te schilderen. Je ziet linksonder nog de plek van een punaise.”
Coert Ebbinge Wubben (1915-2014), voormalig Boijmans-directeur en destijds adviseur van het Chabot Museum, schonk ‘Zomer’ in 1993 aan het museum. Jisca Bijlsma: “Tijdens onze kennismaking bij hem thuis nam hij dit werkje resoluut van de wand, en sprak bij overhandiging de woorden ‘veel succes’. Een dierbare herinnering.”

Het schilderij is t/m 29 november te zien in de tentoonstelling ‘Kunst stelt alles voor’, met werken uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen.

Hoofdbeeld: Henk Chabot, ‘Zomer’, 1948, olieverf op papier op paneel, 26 x 33 cm, collectie Chabot Museum Rotterdam