Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? De komende periode geven wij elke maandag het woord aan een museumconservator, deze keer Ida Stamhuis van de Menkemaborg in Uithuizen.

“Ons topstuk is dit imposante staatsieledikant, dat al ruim drie eeuwen in de Menkemaborg staat”, vertelt museumdirecteur en conservator Ida Stamhuis. Het is gemaakt in de stijl van Daniel Marot, een Franse graveur en architect die de Lodewijk XIV-stijl in de Noordelijke Nederlanden introduceerde. Wat is er zo bijzonder aan dit museumstuk? “De bekleding en gordijnen zijn van Chinese zijdedamast met een patroon van grote chrysanten, een gelukssymbool in China. Het is zeker een geluk dat dit hemelbed bewaard is gebleven met daarbij de originele lattenbodem en matrassen, gevuld met paardenhaar en stro!”

Het echtpaar Alberda van Menkema-Van Berum heeft rond 1705 de borg ingrijpend verbouwd. Vandaag de dag is dat nog te zien, waaronder de vier gebeeldhouwde schoorsteenmantels en de formele Hollandse tuin. Het huis is volledig ingericht en wordt omgeven door diverse tuinen.

Menkemaborg, Menkemaweg 2, Uithuizen, www.menkemaborg.nl

Beeld: Anton Tiktak