Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Jeannine Hövelings, conservator van het Cuypershuis in Roermond, over de afdruk van een glasnegatief van de beroemdste stoel van Nederland. 

Een zwart-witfoto van een oude stoel tegen een wat rommelige achtergrond. Moeten we daar nu warm of koud van worden?
Ja, toch wel. We zien hier namelijk de misschien wel beroemdste stoel van Nederland, de troon uit de Ridderzaal, en de plaats waar die is gemaakt. De Nederlandse vorsten, nu Willem-Alexander maar eerder al Wilhelmina, Juliana en Beatrix, spreken op Prinsjesdag de jaarlijkse troonrede uit vanaf dit meubel. De kleur en de feestelijke entourage ontbreken op deze afdruk, maar het is hem wel.
Die troon is ontworpen en gemaakt in de ateliers van architect Pierre Cuypers in Roermond. Precies, hij was ook de architect van het Rijksmuseum. Als geen ander wist Cuypers talloze, vaak grote opdrachten binnen te halen en zijn bedrijf te laten floreren. Vanuit Roermond zijn veel toonaangevende interieurs van Nederland ingericht. De troon zien we hier op de binnenplaats bij zijn werkplaatsen, klaar om naar Den Haag te worden getransporteerd.
Waarom heb ik voor dit object gekozen? Deze foto, een afdruk van een glasnegatief, is te zien in het Cuypershuis. Het is een relatief klein object, maar illustratief voor het feit dat achter elk voorwerp in de vaste presentatie ‘Thuis bij Cuypers’ grotere en fascinerende verhalen schuilgaan. Het is illustratief voor de grote reikwijdte en omvang van het oeuvre van Cuypers. 

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond, MK geldig, www.cuypershuis.nl