Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Annemiek Rens, conservator Kunst 1885-1935 van het Drents Museum in Assen, over deze kleurrijke blikvanger van de Amsterdamse School. 

“Hoe bijzonder is het wanneer je een object ook daadwerkelijk kunt presenteren zoals het door de kunstenaar bedacht is? Deze prachtige lamp van de firma H.J. Winkelman & Van der Bijl uit de collectie Kunst 1885-1935 schittert niet alleen door zijn schoonheid, maar dient ook als lichtbron in de monumentale gangen van het museumgebouw. Deze blikvanger is een treffend voorbeeld van de Amsterdamse School. Hij is ontworpen in opdracht van de Nederlandsche Lloyd Scheepvaartverzekering Mij., aan de Prinsenkade in Amsterdam.
De bronzen lamp heeft een kegelvorm en bevat decoraties van dolfijnen en vissen met krab- en kreeftachtige details. De gemarmerde glazen panelen in oranje en bruin zorgen voor een kleurrijk geheel. Door de lamp daadwerkelijk aan te kunnen zetten, is pas echt goed te zien welk effect de kunstenaar wilde bereiken. De schaduwen die op de muur en het plafond vallen, vergroten het spektakel. Echt een feest voor het oog!”

Drents Museum, Brink 1, Assen, MK geldig, www.drentsmuseum.nl