Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Vandaag vertelt Marrigje Rikken, hoofd Collecties van het Frans Hals Museum in Haarlem, over dit bijzondere groepsportret van de Haarlemse kunstschilder Jan de Braij. 

“‘Laat de kindekens tot mij komen’ van Jan de Braij verbeeldt een passage uit het evangelie van Marcus waarin kinderen door de discipelen van Jezus tegen worden gehouden. Jezus zegt echter dat ze vrij zijn om naar hem toe te komen. Passend bij deze tijd waarin ook de bewegingsruimte van mensen en kinderen noodgedwongen wordt beperkt.
Dit schilderij is niet zomaar een verbeelding van een Bijbelverhaal, de verbeelde figuren zijn echte mensen. Heel bijzonder is de nog originele lijst met familiewapens, waardoor we weten wie ze waren. Aan de rechterkant zijn Pieter Braems en zijn vrouw Emmerentia van der Laen en hun vier zonen, Petrus, Johannes, Dirk en Cornelis te zien; de jongste is later toegevoegd.
Pieter Braems was geneesheer in Haarlem en zijn vrouw was een apothekers-dochter. Niet lang na voltooiing van het schilderij overleden Emmerentia en daarna Pieter. Het schilderij werd geërfd door zoon Johannes, helemaal rechts verbeeld, die ook geneesheer werd en het schilderij in 1700 volgens zijn testament naliet aan het Sint Jacobs Gasthuis. In 1864 werd het door de regenten van het gasthuis nagelaten aan het Stedelijk Museum, het huidige Frans Hals Museum.” 

Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem, MK geldig, www.franshalsmuseum.nl

Hoofdbeeld: Jan de Braij, ‘Laat de kindekens tot mij komen: Pieter Braems en zijn gezin’, 1663, olieverf op doek, collectie Frans Hals Museum