Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Elke maandag geven wij het woord aan een museummedewerker, deze keer collectiebeheerder Esther Franken van het Gorcums Museum in Gorinchem.

Cornelis de Jonker (1761-1830) was de belangrijkste Gorcumse schilder en graveur van de late achttiende en vroege negentiende eeuw. Als geen ander kon hij het dagelijkse leven uit deze periode zo nauwkeurig weergeven. Vandaar dat de keuze van collectiebeheerder Esther Franken op dit schilderij is gevallen: “De Jonker had een bijzonder oog voor detail, misschien omdat hij doofstom was en zijn ogen extra goed de kost gaf. De bewoners van het Oude-Vrouwenhuis in de Haarstraat zitten aan een gedekte tafel terwijl binnenmoeder Teuntje Stek bij de schouw het eten voorbereidt. Wellicht een stukje van de hammen en de worsten die aan haken aan een rek hangen. De dames dragen allemaal eenzelfde soort kleding en mutsje. Zij eten van tinnen borden, ook wel armeluiszilver genoemd. Toch was tin niet echt goedkoop, het werd na elk gebruik geschuurd tot het glom als zilver. Delfts blauwe borden op de schouw, schilderijen aan de muur zorgen voor wat gezelligheid. Ook huisdieren ontbreken niet, aan het plafond hangt een vogelkooitje. Naast Teuntje Stek staat een klein keeshondje, in de achttiende eeuw een symbool van de patriotten.”

Gorcums Museum, Grote Markt 17, Gorinchem, www.gorcumsmuseum.nl

Beeld: Cornelis de Jonker, ‘De keuken van het Oude Vrouwenhuis’, 1785, olieverf op doek, 138 x 119 cm, collectie Gorcums Museum