Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Frank Holthuizen, conservator van het Limburgs Museum in Venlo, over het Limburgse rivierlandschap van Dirk Wiggers. 

Het Limburgs Museum is bekend vanwege haar veelzijdige Limburg Collectie met als speerpunten archeologie, beeldcultuur en cultuurhistorie. Als conservator bewegend beeld ligt mijn fascinatie bij beeldcultuur. Zo verwierven wij in 2007 het boeiende schilderij ‘De Maas bij Kessel’ van Dirk Wiggers.
Het doek werd in 1913-14 geschilderd als basis voor een reeks aardrijkskundige schoolplaten van de Groningse uitgeverij Noordhoff over Nederlandse landschappen. Omdat de hoogte van de schoolplaat groter was dan het schilderij, werd in de schoolplaat de luchtpartij verder ingevuld. Honderdduizenden kinderen hebben met deze voorstelling ontdekt hoe belangrijk de Maas in Limburg is voor de beleving van de ruimte. De rivier Maas vormde de identiteit van Limburg. De Limburger noemt haar liefdevol ‘moeder Maas’. Daarom is dit schilderij prominent aanwezig in de grote Maas-tentoonstelling die nu in het Limburgs Museum te zien is.

Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo, MK geldig, www.limburgsmuseum.nl

Beeld: Dirk Wiggers, ‘De Maas bij Kessel’, 1913-14, collectie Limburgs Museum