Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Marcel Teheux, directeur van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, over een wel heel bijzondere geboortebeker. 

“Een bijzonder object in het Nederlands Zilvermuseum is ‘Hansje-in-de-kelder’, een zilveren drinkschaal of tazza. In de zeventiende eeuw gebruikte men dergelijke bekers om de komst van een kindje aan te kondigen. De beker ontleent zijn naam aan een klein zilveren kinderfiguurtje, ‘Hansje’, dat verborgen zit in een zilveren bol in de bodem van de kelk. Bij het volschenken stijgt het vloeistofniveau en gaat het zilveren bolletje in het midden open. Via een klepje verschijnt Hansje als symbool voor het ongeboren kind.
De aanstaande vader schenkt de beker vol met wijn, vermengd met kaneel en suiker. Samen met vrienden en familie drinken de aanstaande ouders op de gezondheid van moeder en kind en op een probleemloze bevalling. De beker is al ruim 300 jaar familiebezit en is sinds 1991 in bruikleen bij ons. Leuk weetje: wanneer er binnen de familie van de bruikleengever iemand in verwachting is, wordt de beker nog steeds gebruikt.” 

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Kazerneplein 4, Schoonhoven, MK geldig, www.zilvermuseum.com

J.H.V. van Ossevaart, ‘Hansje-in-de-kelder’, 1626-49

J.H.V. van Ossevaart, ‘Hansje-in-de-kelder’, 1626-49, alle foto’s: Rein de Lange