Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Helewise Berger, conservator 19de- en begin 20ste-eeuwse kunst van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, vertelt deze week over een bijzondere aquarel van Vincent van Gogh.

“Vincent van Gogh is een wereldberoemde Brabander. In onze vaste presentatie besteden we veel aandacht aan zijn leven en werk. Deze aquarel heeft een speciale plek in onze Van Goghcollectie. De stukken die Van Gogh in zijn twee Nuenense jaren schilderde, zijn vaak tamelijk donker. Dit blad laat zien dat zijn kleurgebruik tegen het eind van 1885 veel helderder werd. Het is een van de laatste werken die Van Gogh in Nederland maakte. We zien de achtertuin van de pastorie waar hij had gewoond. Maar door de toevoeging van wandelende figuren, transformeerde hij de privétuin tot een openbaar park. Het is zijn eerste grote experiment met dit poëtische motief. Voor mij is het een feest als we deze bijzondere tekening aan bezoekers kunnen tonen. Het werk op papier hangt vanwege de kwetsbaarheid niet altijd op zaal. Zodra de musea weer openen, is het een aantal maanden te zien in onze nieuwe presentatie ‘Van Gogh in Brabant’.” 

Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, Den Bosch, www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Hoofdbeeld: Vincent van Gogh, ‘De tuin van de pastorie te Nuenen’1885, collectie Het Noordbrabants Museum, foto: Peter Cox