Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Diana Franssen, conservator Collectie Presentatie 2021 van het Van Abbemuseum in Eindhoven, vertelt deze week over dit surreële wandtapijt van de Franse Turner Prize-winnaar Laure Prouvost.

“Wat direct opvalt in dit wandtapijt is de stralende geelwitte geit in het midden. Erboven staat ‘This Means’ en eronder ‘You’. Jij speelt dus de hoofdrol in dit spel van verstaan en misverstaan. Eromheen zijn objecten gekoppeld aan woorden: een melkbeker met ‘Mother’, ‘No, Help, Love’ verbonden aan een mandarijn, de cactus kreeg ‘Tooth Brush’ en een papagaai ‘They are Waiting for You’. Prouvost groeide op in Frankrijk en merkte tijdens haar studie in Engeland dat bij het gebruik van een andere taal miscommunicatie altijd op de loer ligt, maar ook onverwachte perspectieven biedt. Ze nodigt ons uit om na te denken over de spanning tussen taal, afbeelding en werkelijkheid. Ze geeft ons het surreële, zodat we kunnen afleren wat we weten. Als je het toelaat om in haar brein te verdwalen en haar labyrintische logica te accepteren wordt miscommunicatie, het ont-leren, een middel tot verzoening met andersdenkenden.”

Het wandtapijt van Laure Prouvost is te zien in ‘Positions #6: Bodywork’ en in de nieuwe collectiepresentatie, die opent in september 2021. Voor de thuisblijvers: het werk is uitgebreid te bekijken via de virtuele rondleiding van ‘Positions #6: Bodywork’ op vanabbemuseum.nl/virtueletourbodywork.

Van Abbemuseum, Stratumsedijk 2, Eindhoven, MK geldig, www.vanabbemuseum.nl

Laure Prouvost, ‘This Means Tableau’, 2019, ca. 290 x 425 cm, collectie Van Abbemuseum, verworven met steun van de BankGiro Loterij