Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week geven wij het woord aan Cees Bakker, conservator van het Westfries Museum in Hoorn. 

“Eigenlijk houd ik meer van onze mooie havengezichten van Hans Goderis of Hendrick Vroom. Maar toch heb ik bij dit schilderij van de historie- en portretschilder Jacob Waben het meeste gevoel. Dat komt omdat het altijd een prominente plaats in het Westfries Museum in Hoorn heeft gehad. Tot het in 2005 werd gestolen.
Het schilderij uit 1622 is getiteld ‘Vrouw Wereld’. Zij staat symbool voor de aardse verleidingen: geld, drank, muziek en seks. En de boodschap is duidelijk: memento mori, gedenk te sterven. Leef een deugdzaam leven, zodat je zonder al te veel zonden aan de hemelpoort verschijnt. Want bedenk: omni vanitas, het leven is al ijdelheid.
Gelukkig werd het schilderij in 2015 in Oekraïne teruggevonden, samen met vier andere gestolen schilderijen en hangt het weer in ons prachtig nieuw ingerichte schilderijenkabinet. Ik weet het – het staat op de zoom van haar rok – ’t is al ijdelheid, maar ik ben ontzettend blij dat ze terug is.”

Westfries Museum, Roode Steen 1, Hoorn, MK geldig, www.wfm.nl

Hoofdbeeld: Jacob Waben, ‘Vrouw Wereld’, 1622, olieverf op doek