Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Claire Hart de Ruyter, conservator van het Zaans Museum in Zaandam, kiest Jan Verkades  portret van een fris blozende non. 

Het werk van de Zaanse kunstenaar Jan Verkade (1868-1946) is te bewonderen in musea door heel Europa. Het Zaans Museum bezit twee nog niet eerder aan het publiek getoonde panelen van zijn hand: een stilleven en een portret van een non. Vanaf zomer 2021 zijn ze te zien in de vaste opstelling van het Zaans Museum.
Dit portret van een non is een krachtig werk in kleur en expressie. Het schilderij is ongedateerd. Verkade schilderde in veel verschillende stijlen en omdat hij later in zijn leven teruggreep op eerdere stijlen, is zijn werk lastig te dateren. Bovendien werd hij als lid van de schildersgroep Les Nabis, onder leiding van Paul Gauguin, aangespoord om uit herinnering te schilderen.
Verkade schrijft in zijn memoires over zijn tijd in een abdij in Praag waar hij in 1895 werkte aan muurschilderingen. De nonnen zongen de vespers terwijl hij aan het schilderen was. Hun gezang klonk plechtig, innig en vol jubel. Ze droegen zwarte habijten met witte beffen en hadden fris blozende wangen. Zou het portret van de non op deze herinnering gebaseerd kunnen zijn?

Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam, MK geldig, www.zaansmuseum.nl

Hoofdbeeld: Jan Verkade, ‘Portret van een non’, jaartal onbekend, collectie Zaans Museum, foto: Margareta Svensson