Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week duikt Marijke Holtrop, directeur van Historisch Museum Den Briel, in het wervelende leven van koningin Christina van Zweden.

“De intrigerende Christina van Zweden (1626-89) is kroonprinses. Al jong besluit ze over staatszaken en spreekt ze mee in de onderhandelingen over de Vrede van Münster in 1648. In 1650 wordt zij tot koningin van Zweden gekroond. Ze weigert te trouwen, wat tot gevolg heeft dat ze in 1654 afstand doet van de troon. Ze gaat reizen en omgeeft zich met kunstenaars, geleerden en filosofen. Ze bekeert zich tot het katholieke geloof. In Antwerpen is zij te gast aan het hof van aartshertog Leopold. Hij leent haar zijn hofschilder Justus van Egmond (1601-1674) uit. Van Egmond schildert in 1654-55 een prachtig portret op doek van Christina en beeldt haar uit als Diana, de godin van de jacht.
Het schilderij komt in handen van de Brielse koopman Hendrick van Kruyne (1735-1808), eigenaar en bewoner van bierbrouwerij Het Gecroonde Hart aan het Scharloo nummer 9 in Brielle. Van Kruyne laat het portret van Christina in 1787 boven een schouw in zijn huis plaatsen. In 1927 verhuist het schilderij van Den Briel naar Rotterdam. Daar komt het in bezit van de families Veenenbos en Spoon. Zij geven het portret terug aan Brielle; in 1966 schenken zij het aan Historisch Museum Den Briel.”

Historisch Museum Den Briel, Markt 1, Brielle, MK geldig, www.historischmuseumdenbriel.nl