Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Lodewijk Gerretsen, conservator van Kasteel Amerongen, is ontroerd door dit unieke Romeinse beeldje uit de eerste eeuw na Christus. 

“Kasteel Amerongen is in het bezit van een uniek origineel Romeins beeldje. Al meer dan honderd jaar staat dit ontroerende beeldje van een slapende jongen naast een grote zeventiende-eeuwse kussenkast in de ontvangsthal van het kasteel. Zijn hoofd rust hij op zijn gebalde vuistje en in zijn andere hand houdt hij een gekantelde olielamp vast waar olie uitloopt. 

Het beeldje is fraai vervaardigd uit marmer en het dateert uit de eerste eeuw na Christus. Het is gekocht door graaf Van Aldenburg Bentinck. In 1879 werd hij eigenaar van Kasteel Amerongen en kocht veelal stukken in Italië om zijn grote huis te verfraaien. Zo kwam dit zeldzame beeldje terecht in een Nederlandse verzameling. Wellicht heeft het ooit in een Romeinse Nympheon gestaan, een grotachtige ruimte waar men zich terugtrok om zich te bezinnen over het leven. Het slapende kereltje met zijn leeglopende olielampje zou dan hebben aangezet tot stilstaan bij de vergankelijkheid van het bestaan.”  

Kasteel Amerongen, Drostestraat 20, Amerongen, MK geldig, www.kasteelamerongen.nl