Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Eline van den Berg, conservator Aziatische keramiek van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, over de ingetogen elegantie van een eeuwenoud Koreaans kommetje. 

Klein maar fijn, dat is precies de juiste omschrijving voor dit fraaie porseleinen kommetje uit de Joseon-dynastie (1392-1897). Het diende om wijn van te drinken tijdens confucianistische ceremoniën in het vijftiende-eeuwse Korea. Porselein was in die periode nog vrij exclusief en werd gemaakt in de door het hof gesponsorde Buwon-ovens, gelegen niet ver van de hoofdstad Seoul. Wit stond binnen het confucianisme voor puurheid en ingetogen elegantie. Het witte, ongedecoreerde porselein werd om die reden hoog gewaardeerd door de koning en de Koreaanse elite. 

Voor het Princessehof is dit kommetje tevens belangrijk omdat het een schakel vormt in de ontwikkeling van porselein in Oost-Azië. Vanuit China, waar porselein rond de zevende eeuw werd ontwikkeld, verspreidde de techniek zich via Korea naar Japan. Bijzonder is dat het Koreaanse porselein in tegenstelling tot China en Japan nooit voor de buitenlandse markt werd vervaardigd. Het heeft daardoor een geheel eigen karakter, zoals de gekartelde oren van dit exemplaar. Het kommetje is te bewonderen in de vaste opstelling van het Princessehof en vanaf 6 oktober zal het onderdeel zijn van de Korea tentoonstelling in het museum. 

Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 9, Leeuwarden, MK geldig, www.princessehof.nl

Hoofdbeeld: Kommetje met gekartelde oren, 1470-1520 (Joseon-dynastie), Korea, porselein, collectie Keramiekmuseum Princessehof (bruikleen Ottema Kingma Stichting), foto: Andy Smart van A.C.Cooper, Londen. Priestley & Ferraro, Londen