Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week geven wij het woord aan Marjan van Heteren, conservator van Stedelijk Museum Alkmaar. 

‘Zwarte schuur bij het Oude Hof’ is een van de absolute publiekslievelingen van het museum. Het werk is gemaakt door Gerrit Willem van Blaaderen (1873-1935). In zijn Larense periode schildert hij vooral heidelandschappen en impressionistische figuurstukken. Na zijn verhuizing naar Bergen gaat hij kubistischer te werk in donkere tinten.

Marjan van Heteren: “Stedelijk Museum Alkmaar ligt op steenworp afstand van het landelijke Bergen, waar aan het begin van de twintigste eeuw een kunstenaarskolonie ontstond. De Bergense School vormt onderdeel van de vaste presentatie van het museum. Het door ons publiek zeer geliefde schilderij ‘Zwarte schuur bij het Oude Hof’ is gemaakt door Gerrit Willem van Blaaderen, een reislustige kunstenaar. Toen hij in 1921 terugkeerde naar Bergen liet hij een huis bouwen aan de Buerweg, waar ook Charley Toorop en Leo Gestel woonden. Niet ver van de Buerweg ligt de voormalige houtzagerij Zwarte Schuur van het bosrijke landgoed ‘t Oude Hof. Van Blaaderen legde het lommerrijke tafereel vast in krachtige vormen en in de diepe kleuren van het bos in de stijl van de Bergense School. Zijn bewondering voor Paul Cézanne, wiens hij werk hij dankzij de verzamelwoede van zijn zwager Cornelis Hoogendijk jarenlang in huis had, is duidelijk herkenbaar. Het schilderij hangt permanent in de Bergense Schoolzaal van Stedelijk Museum Alkmaar, naast een werk van Charley Toorop. Ook in de museumzaal zijn ze dus buren.”

Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar, MK geldig, www.museumalkmaar.nl

Beeld: Gerrit Willem van Blaaderen, ‘Zwarte schuur bij het Oude Hof’, 1921, olieverf op doek, 121 x 121 cm, collectie Stedelijk Museum Alkmaar