Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Huib van Antwerpen, conservator van Museum De Buitenplaats in Eelde, over de monumentale sterrenhemel van Matthijs Röling en Wout Muller. 

“In de entreehal van het zeventiende-eeuwse Nijsinghuis, onderdeel van Museum De Buitenplaats, is een monumentale in olieverf geschilderde sterrenhemel te zien. Matthijs Röling en Wout Muller, beiden pioniers van het Noordelijk Realisme, maakten deze schildering in opdracht van Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg (oprichters van Museum De Buitenplaats) en namen als voorbeeld de entreehallen van zestiende-eeuwse Ville’s in de Italiaanse regio Veneto.
Als je goed kijkt zie je dat de sterren gemaakt zijn van met goud beschilderde spijkertjes. Deze zijn met uiterste precisie aangebracht. Achter de sterren zie je de figuren van de dierenriem en andere sterrenbeelden, zoals Andromeda die door Perseus wordt gered door een zeemonster.
Muller en Röling beschouwden de sterrenhemel als meesterproef en als een uiterst serieuze aangelegenheid. Leuk feitje: het resultaat werd door een van de hoogleraren sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen opgemeten, waarna de kunstenaars maar twee sterretjes hoefden aan te passen.”

Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, Eelde, MK geldig, www.museumdebuitenplaats.nlHet Nijsinghhuis is iedere vrijdag via een rondleiding te bezoeken, klik hier voor meer informatie.

Hoofdbeeld: Wout Muller en Matthijs Röling, ‘Sterrenhemel’, 1996, ⌀ 170 cm, olieverf op paneel