Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Jori Zijlmans, conservator Geschiedenis van Museum De Lakenhal in Leiden, over een klein en onooglijk lakenlood dat een historische sensatie teweegbracht. 

“Mijn favoriete object is klein en onooglijk. Materialistisch of artistiek heeft het geen waarde. Toch brengt het een historische sensatie teweeg. Het betreft namelijk het oudst bekende lakenlood van Europa, dat in 1983 tijdens een archeologische opgraving in de Amsterdamse Warmoesstraat is gevonden. Het piepkleine loodje van nog geen twee centimeter doorsnee dateert uit de eerste helft van de veertiende eeuw  De opdruk ‘Van Leyden’ geeft aan waar het is geslagen, net als de sleutel, het symbool van Sint Pieter, de patroonheilige van de stad. Later werd de enkele sleutel vervangen door twee gekruiste sleutels, nog altijd het Leidse stadswapen.
Door dit teruggevonden loodje, dat een keurmeester rond 1325 aan de lakense stof bevestigde, weten we dat Leids laken al vroeg een exportproduct was. De hoogwaardige wollen stof voor het maken van kleding werd zo gewild dat de stad in de vijftiende eeuw uitgroeide tot de grootste stad van Holland.”

Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden, MK geldig, www.lakenhal.nl

Hoofdbeeld: Oudste lakenlood van Europa, te zien in de vitrinekastlade in de Stempelkamer van Museum De Lakenhal